miercuri, 19 iulie 2017

RASPLATA- O POVESTE DESPRE ADEVAR SI MINCIUNA


"Într-un sat de munte, era un om vestit pentru hărnicia sa. Dar, pe cât de muncitor era omul, pe atât de leneş era fiul său. Toată ziua ar fi stat degeaba şi tot nu s-ar fi plictisit. Numai că, într-o după-amiază, se duse la tatăl său şi îi spuse:– Tată, am văzut pe uliţă nişte băieţi încălţaţi cu ghete noi, foarte frumoase. Aş vrea şi eu aşa ghete.
– Măi băiete, i-a răspuns omul, dacă ai munci şi tu cât de puţin, ţi-aş da banii de ghete, dar aşa, pe degeaba, zi şi tu, e drept?
N-a mai spus nimic copilul, dar a plecat supărat. Tare şi-ar fi dorit asemenea ghete, aşa că, a doua zi, iar s-a dus să-i ceară bani tatălui său. Dar şi de data aceasta părintele l-a refuzat. Când a venit şi a treia zi să-i ceară bani, ţăranul i-a spus:
– Uite, măi băiete, văd că nu mai scap de tine! Eu am treabă aici, în grădină. Dar, în pod, e o grămadă de grâu ce trebuie vânturat, că altfel se umezeşte şi se strică. Pune mâna pe lopată, vântură tu grâul şi pe urmă vino aici şi îţi dau bani să-ţi cumperi ghetele.
N-a mai putut băiatul de bucurie… S-a urcat repede în podul casei, dar nu prea îl trăgea inima la muncă. Aşa că s-a culcat pe un braţ de fân, apoi a mai tras şi un pui de somn, după care a alergat în curte, strigând:
– Gata tătucă, am vânturat tot grâul. Acum îmi dai banii?
– Nu! a răspuns omul categoric. Ţi-am spus să vânturi grâul, nu să pierzi vremea. Treci în pod şi fă ce ţi-am spus!
A plecat iar băiatul în pod, dar nu putea înţelege de unde ştia tata că el nu vânturase grâul.Probabil că l-a surprins dormind şi nu l-a trezit , că altfel nu se poate…
Aşa că, după ce s-a urcat iarăşi în podul casei, s-a pus la pândă, în loc să aibă grijă de grâu. A stat el preţ de jumătate de ceas, cu ochii aţintiţi spre tatăl său, care muncea de zor în curte, şi, socotind el că-i de ajuns, se duse iarăşi în grădină.
-Tată, am terminat toată treaba, n-a rămas bob de grâu neîntors. Acum îmi dai banii?
-Măi băiete, după ce că eşti leneş, mai eşti şi un mare mincinos. Nu ţi-e ruşine? Să ştii că, dacă nici de data asta nu te duc în pod şi nu faci ce ţi-am spus, nu mai vezi nici o gheată. Ai înţeles ?
Când a văzut băiatul că altfel nu se mai poate, s-a urcat în pod, a pus mâna pe lopată şi a început să vânture grâul. Dar, cum a băgat lopata în grămadă, a găsit ascunsă în grâu o pereche de ghete nou-nouţe, exact aşa cum îşi dorea el.De bucurat, s-a bucurat, cum era şi de aşteptat, dar, în acelaşi timp, îi crăpa obrazul de ruşine pentru minciunile sale. Fără să-1 mai pună nimeni, a vânturat tot grâul, după care s-a dus şi în grădină să îşi ajute tatăl.
Acum simţea, într-adevăr, că merită ghetele, dar, mai mult decât atât, simţea cât de bine este să fii alături de părinţii tăi şi să îi ajuţi.
EXACT ASA FACEM SI NOI CU DUMNEZEU!
AMANAM SA NE POCAIM ,PENTRU A PRIMI DARUL ,SI TATAL NE ASTEAPTA SA NE SCHIMBAM !"

"MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE ŞI O AJUNGE DIN URMĂ ADEVĂRUL"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Staruinta..

.... Alte două profeţii pe care le-am citit adesea şi asupra cărora am cugetat mult mi s-au ivit în minte în clipa aceea tot cu atâta putere...